VEGANSKA KUHINJA

Falafel iz pećnice

Cijela priča oko pripreme ovo jela je toliko jednostavna i brza da ju i sami početnici u kuhinji mogu pripremiti. Najvažnije se samo sjetiti staviti namakati slanutak dan ranije, a većinu posla će odraditi naši kuhinjski prijatelji food processor i pećnica.

Čarobnu lopticu falafel napravila sam ovdje u nešto drugačijoj varijanti od one klasične. Rekla bih da je ovo neki jednostavniji put do ukusnog zalogaja. Opet sama priprema u pećnici daje nam pravo reći da se ovdje radi o jednoj zdravijoj varijanti falafela, jer nam prilikom pečenja nije potrebna masnoća. Koliko su jednostavni,a ukusni probajte i sami:)


Recept

Smjesa za 26 komada;

1 šalica suhog slanutka

1 manji crveni luk

2 češnja češnjaka

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica brašna od slanutka

¼ male žličice dimljene paprike

1 mala žličica soli

crnog papra po ukusu

pregršt listova peršina

 

Postupak;

U filtriranoj vodi namočiti slanutak preko noći. Imajmo na umu da će količina slanutka udvostručiti pa tako pripremimo i vodu za namakanje.

Pećnicu uključimo na 190*C.

Pripremimo pekač obložen masnim papirom.

Nakon 12h namakanja, slanutak procijedimo i stavimo u multipraktik zajedno sa svim ostalim sastojcima. Prekinemo rad multipraktika ukoliko primijetimo da se smjesa diže na rubove. Spustimo ju dolje sa metlicom i uključim o ponovni rad kako bi se sve namirnice lijepo povezale.

Žličicom vadimo smjesu i vlažnim rukama oblikujemo kuglice koje odlažemo na pripremljeni pekač.

U zagrijanu pećnicu stavimo falafele.

Nakon desetak minuta malo ih okrenemo da se jače ne zapeku sa donje strane.

Ostavimo ih peći još desetak minuta imajući ih na oku. Ukoliko je potrebno okrenemo ih još malo pa nakon pet minuta ponovno. Kroz pola sata trebali bi biti gotovi. Rubovi kuglica su malo zapečeniji, a unutrašnjost je mekanija.

Ostavimo ih par minuta i možemo ih odmah poslužiti uz umak i salatu po želji.

Ostatke čuvamo u hladnjaku u zatvorenoj posudi.

Ukusni su i hladni kao brzinski snack.