VEGANSKA KUHINJA

Pita od jabuka

Ova divna pita je upravo onaj desert za koje ste sigurni da će se pojesti odmah poslije ručka i da zaista nikada ne dočeka sutra. Toliko ukusna i lagana, a opet toliko puna okusa, ova pita će uvijek biti dobro došla na našem desertnom tanjuru.

Pita od jabuka kao i pite općenito, moja su vječna inspiracija. Totalni klasik u kuhinji, a moj veliki izazov postale u onom trenutku kada sam počela eksperimentrirati sa bezglutenskim brašnima, pseudo-žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. To je poslala sasvim jedna nova dimenzija.

U neprestanom sam traženju kombinacija koje će dati odličan okus, a biti što zdraviji zalogaj predstavljen kao desert.

Pita napravljena od ovih sastojaka je daleko veći prijatelj našem organizmu nego obična pita od jabuka napravljena prema konvencionalnom receptu.


Recept

Sastojci za kore;

¾ šalice heljdinog brašna

½ šalice heljdinog integralnog brašna

½ šalice tapioka brašna

1 žlica raw jabučnog octa (nepasterizirani)

1 žlica javorovog sirupa

1 – 2 žlice maslinovog ulja

Malo soli i voda

 

Nadjev;

6 manjih jabuka

1 žlica agavinog slada

1 žlica mirina

1 -2 žličice cimeta

1 žlica tapioka brašna

½ šalice oraha

½ male žličice vanilije

 

Postupak;

Uključimo pećnicu na 190*C.

Prvo pripremimo sve sastojke za tijesto od kojeg ćemo napraviti kore za pitu. Sve izmjerimo i imamo spremno da čim napravimo nadjev krenemo raditi tijesto za kore.

Za nadjev ogulimo i izribamo jabuke. Orahe sameljemo i dodamo jabukama te promiješamo sa svim ostalim sastojcima. Prekrijemo par minuta kuhinjskom krpom dok pripremamo tijesto za kore pite.

U kuhalu zagrijemo do vrenja cca 1-2 dcl vode.

Oba heljdina i tapioka brašno pomiješamo sa malo soli i dodamo jabučni ocat, javorov sirup i maslinovo ulje te samo lagano žlicom u dva tri okreta umiješamo u brašno. Iz kuhala sasvim polako i oprezno lijevamo vodu i to malo po malo brzo miješajući.

Zaista je važno da u ovom trenutku budemo pažljivi i dodamo samo onoliko vode koliko nas smjesa traži. Previše vode razvodniti će tijesto i nećemo ga moći razvući. Količina vode ovisi isključivo o tome kakva je struktura heljdinog brašna i koliko će tekućine upijati.

Od vruće vode tapioka brašno će se odmah početi vezivati za ostale sastojke.

Kada umijesimo lijepu glatku kuglu podijelimo je na dva dijela i razvučemo u krug imajući na umu da nam je promjer kalupa u ovom receptu 26 cm.

Tijesto razvučeno na klasičan način kako se inače priprema kora za pite.

Na donju koru koju smo stavili u kalup složimo nadjev te poklopimo gornjom korom, učvrstimo rubove, probušimo na par mjesta i stavimo peći u zagrijanu pećnicu.

Kada učvršćujemo rubove nemojmo jako pritiskivati gornju koru u nadjev, jer će tokom pečenja popucati. Umjesto toga samo lagano priljubimo rubove kora i pritisnemo između dva prsta, to je sasvim dovoljno.

Preporučam pitu držati na oku dok se peče kako ne bi zagorila.

U vremenu između 20 i 30 minuta trebala bi biti gotova. Gotovu pitu možete posuti mljevenih kokosovim šećerom i eventualno ukrasiti po želji kokosovim ili sojinim šlagom.