VEGANSKA KUHINJA

Mirisni sir

Dugi niz godina bila sam vegetarijanac i glavna namirnica u mom jelovniku je bio sir. Nisam osobito ponosna na to vrijeme no danas znam da je bilo neophodno proći sve te suludo nezdrave kombinacije hrane da bi danas bila tu gdje jesam. Znam se našaliti i reći kako sam vjerovatno kroz te sve godine pojela sira dovoljno za cijeli jedan život i da mi nikako ne može nedostajati. Naravno da je bilo vremena kada se nisam oko sira šalila uopće. Nekako je upravo sir bio namirnica koje sam se najteže odrekla na svom veganskom putu. Danas je petnaest i plus godina kako nisam okusila pravi sir i istina je da sam zaboravila taj mliječni okus ili pak onaj zreli okus tvrdog sira i zapravo kada radim veganske sireve ne nastojim imitirati okus nego stvoriti jedan novi okus koji će me osvojiti i zbog kojeg ću se svom receptu vraćati nanovo. Ovaj recept je upravo to. U kratkom vremenu dobijemo nešto zaista ukusno, sir zanimljivog okusa za kombinaciju sa orašastim i voćem kao i sa krekerima i namazima. Nešto što uvijek možemo imati u hladnjaku za pokriće svih snackova u hodu.:)


Recept

Sastojci; 

1 konzerva kokosovog mlijeka

1/2 šalice tople vode

1 mala žličica himalajske soli

2 ravne žlice nutritivnog kvasca

2 ravne žlice agar agar praha

1 vrhom puna žlica tapioke

1 mala žličica soka od limuna

1 mala žličica tekućeg dima

2 suhog medvjeđeg luka

2 žličice češnjaka u prahu

½ žličice senfa u prahu

6 polovica suhih rajčica

kokosovo ulja za premaz kalupa

U jedan lončić sa debljim dnom stavimo sve sastojke i promiješamo.

Uključimo izvor topline i miješamo bez prestanka dok ne proključa, nakon toga smanjimo izvor topline i nastavimo miješati narednim 8 minuta.

Smjesu odmah izlijemo u pripremljeni stakleni ili silikonski kalup koji smo prethodno namastili sa malo kokosovog ulja.

Ostavimo sir da se prohladi jedno 15-20 minuta na sobnoj temperaturi, a nakon toga poklopimo kalup i ostavimo u hladnjak na hlađenje minimalno 2-3 sata ili preko noći.

U hladnjaku nam sir može odstajati desetak dana.

Ova količina dovoljna je za jedan veći sir, dva manja ili četiri veličine kalupa za muffine.

Možemo ga upotrijebiti i kao ribani sir na pizzama ili u tost sendvičima.