VEGANSKA KUHINJA

Jesenska ljubav

Zavodljivi mirisi jeseni u jednom zalogaju. Prekrasna kombinacija oraha i jabuke u cimetu sa nježnom kremom od indijskih oraščića i tofua, zaslađeno javorovim sirupom naprosto se topi u ustima dok vraćamo tanjur po još jednu kocku.

Uživajući u jesenskim bojama i mirisima svakako proslavite ovo divno godišnje doba koje nam nosi toliko prekrasnih plodova. Ovaj čarobni kolač je nezaobilazan detalj jesenskom stola.


Recept

Sastojci za koru;

1 šalica oraha

1/2 šalice lješnjaka

1/2 šalice heljdinog brašna

2 žlice tapioka brašna

par zrna soli

2 žlice javorovog sirupa

1 žlica kokosovog ulja

3-4 žlice jabučnog nepasteriziranog soka

 

Izrada kore;

Uključimo pećnicu na 180*C. Orahe i lješnjake sameljemo u brašno dodamo tapioku, heljdino brašno i sol. Sve promiješamo i dodamo ostatak tekućih sastojaka. Soka od jabuke dodamo toliko koliko nam je potrebno samo da se poveže smjesa.

Dobivenu smjesu poravnamo u kalupu predviđenom za pečenje. Koru stavimo peći pet do deset minuta odnosno koliko nam je potrebno da napravimo kremu.

Sastojci za kremu;

1 1/2 šalica indijskih oraščića (namočenih cca 2h)

1 šalica sojinog jogurta

1/4 šalice javorovog slada

100g mekog tofua

korica jednog limuna

2 žlice kokosovog hladno prešanog ulja

1 žlica tapioka brašna

par zrna soli

 

Za izradu kreme sve sastojke ubacimo u blender i blendamo kratko dok ne dobijemo glatku kremu koju ćemo izliti na koru koja se već peče u pećnici. 

Kremu lijepo poravnamo i vratimo u pećnicu dok pripremamo posip od jabuka i oraha.

Sastojci za posip od jabuka i oraha;

3 idared jabuke

1/2 šalice oraha 

1 žlica kokosovog hladno prešanog ulja

4 žlice jabučnog nepasteriziranog soka

1 žličica cimeta

Priprema posipa;

Na mandolini izrežemo jabuke na 1mm: Polovicu oraha izrežemo na krupnije komade, a drugu polovicu sameljemo u brašno. Sve sastojke pomiješamo sa jabukama, izvadimo kolač iz pećnice i poslažemo po vrhu kreme koja se sad već malo zapekla u pećnici i posip neće propasti u kremu. Sve lijepo poravnamo i vratimo u pećnicu na dodatnih 15-20 minuta.

Gotov kolač po želji prelijemo sa jednom žlicom javorovog sirupa te pustimo da se malo prohladi i režemo na kocke željene veličine.

Jednako je ukusan topao kao i hladan.

 

 

 

Napomena; 

Ukoliko ste sporiji u izradi pazite da vam kora i krema ne budu dugo u pećnici da u konačnici sve ne pregori. Kora je posebno sklona pregoriti. Možda je jednostavnije onda držati se rasporeda; kora 5-10 minuta i ni minutu više, a krema 5 minuta + dodatnih 15-20 minuta sve skupa trebalo bi biti dovoljno da se sve lijepo stisne i zapeče.