VEGANSKA KUHINJA

Neka drugačija punjena paprika

Punjena paprika je na našim područjima tradicionalno jelo koje se priprema u svakom domaćinstvu. Imamo nekoliko klasičnih receptića koji su se udomaćili po kuhinjama duž naše zemlje. Veganska kuhinja pak nudi cijeli jedan novi niz  punjenja koji su daleko maštovitiji i okusom zavodljiviji od onih konvencionalnih. Ovdje pripremamo jednu od tih, neku malo drugačiju punjenu papriku.

Količina koju pripremamo dovoljna je za pet manjih paprika. Ove domaće zelenkasto-žute najidealnije su za ovu vrstu jela.


Recept

Sastojci;

5 manjih paprika

1 mali poriluk

1 mali patliđan

1 manja grana celera listaša

1/2 šalice ribanog dimljenog tofua

2 male rajčice

1 mala mrkva

2 češnja češnjaka

1/2 šalice bijele quinoe

1/2 šalice bijele leće

1 staklenka rajčice

1 žlica tamarija

1/4 male žličice crnog papara

1/2 male žličice crvene dimljne paprike

pregršt peršina

1 žlica kokosovog hladno prešanog ulja 

Priprema; 

Paprike očistimo i operemo te stavimo sa strane. Povrće izrežemo na manje kockice. Celer očistimo od vlakana.  Opranu quinou i leću kao i naribani tofu dodamo povrću. Na kraju još dodamo rajčicu iz staklenke, ulje i začine.

Sve dobro izmiješamo i punimo paprike koje slažemo u namašten pekač koji je prikaldan za kuhanje i pečenje u pećnici. Kada smo utrošili smjesu za punjenje ostatak stavimo između paprika i stavimo kuhati. Kada prokuha smanjimo jačinu izvora topline i kuhamo poklopljeno na lagano 50tak minuta.

Kada je paprika kuhana pospemo je naribanim veganskim sirom po ukusu i stavimo u zagrijanu pećnicu na 5-10 minuta samo da se lagano zapeče.

Nakon što se na površini stvorila lagana korica, a sir rastopio, jelo je gotovo.

Napomena; 

Vjerujem kako bi i druga kombinacija povrća bila rezultirala finim okusom. 

Ukoliko nemate bijelu leću istu možete zamijeniti žutom, crvena i smeđa imaju malo intezivniji okus pa bi ukoliko ih koristite trebali tu informaciju uzeti u obzir.

Bijelu quinou možete zamijeniti crnom ili crvenom. Vjerujem da bi i teef bi zanimljiv u ovom obroku.

Za prilog možemo poslužiti samo sezonsku salatu po izboru, bilo da je svježa ili fermentirana. Možemo iskombinirati  pečeni batat i/ili krompir. Odličan bi bio i pire od povrća.

Prepručam uvijek koristiti najkavalitetnije organske namirnice.