VEGANSKA KUHINJA

Jednostavni tacosi

Kod ovog jela je najvažnije pripremiti ga unaprijed i odložiti u hladnjak gdje može stajati nekoliko dana. Potrebno je samo izvaditi smjesu iz hladnjaka i speći tacose u par minuta na tavi. Odlična je stvar znati da jedemo zdravo unoseći lijepu kombinaciju proteina, masnoće i vlakana u organizam. 

Uvijek je dobro imati neko brzinsko rješenje kad nas predvečer uhvati glad ili kad nam dolazi ekipa na čašu vina.

Najkompliciranija stvar ovdje je sjetiti se staviti na večer prije spavanja, namočiti jednu šalicu crvene leće u duplo veću količinu vode i dodati 1/4 žličice soli.

Izblendana smjesa spremna za pečenje.


Recept

Jednostavni tacosi

 

Sastojci:

1 šalica isprane crvene leće

2 šalice filtrirane vode

1/4 žličice soli

 

Priprema:

Sve namjernice stavimo u dovoljno veliku posudu imajući na umu da će leća udvostručiti svoj obujam tijekom fermentacije.

Nakon što je leća odležala dvanaest sati namočena u vodi bez cijeđenja cijelu smjesu prebacimo u blender. Ovisno o snazi blendera koji imamo blendamo onoliko dugo koliko nam je potrebno da dobijemo glatku smjesu sličnu onoj za palčinke.

 

Gotovu smjesu izlijevamo na neprijanjajuću tavu, no ukoliko nemamo takvu biti će potrebno dodati malo ulja, najbolje kokosovog ekstra djevičanskog ili nekog drugog hladno prešanog. Uvijek imajmo na umu kvalitetu masnoća koju unosimo u organizam. 

Svaki tacos izlijevamo u željenoj veličini i pečemo minutu do minutu i pol na svakoj strani. 

Nakon što smo ispekli određeni broj tacosa ostatak smjese odložimo u pokrivenoj posudi u hladnjak do novog korištenja.

 

Nadjevanje tacosa je zaista stvar prepuštena vlastitom ukusu. 

Ja sam ove nadjenula jackfruitom koji sam nedavno našla kupiti u našim trgovinama, a kako volim isprobavati nove okuse, a o istom čitam i slušam već par godina, pripremila sam ga prema uputi na pakiranju, odnosno dinstala sam ga par minuta na tavi sa mladim lukom i pred kraj dodala završni "tač" domaćim umakom od rajčice.

Avokado je odlična kombinacija uz rajčice i umak od indijskih oraščića takozvano vegansko kiselo vrhnje.

Ukoliko imamo pri ruci samo povrće, tacosi će biti jednako konkretni nadjenemo li ih sirovim, kratko parenim ili dinstanim kombinacijama.

 

 

Napomena:

Dok pečete tacose držite iz na toplom prekrivene pamučnom krpom da bi zadržale mekoću i savitljivost.

Ukoliko smjesi tacosa želite dodati začinsko bilje učinite to neposredno prije pečenja u onoj količini koju ćete speći. Isto je potrebno da bi se izbjeglo evnetualno truljenje bilja u smjesi koju držimo u hladnjaku, a koje bi odvelo kvarenju smjese. 

 

 

 

Prijedlog punjenja;

Avokado

Rajčica

Gljive

Korijander

Dimljena sol