VEGANSKA KUHINJA

Kiselo vrhnje od indijskih orašćića

Odlična je stvar imati u hladnjaku neke namirnice spremne za upotrebu.

Staklenka kiselog vrhnja je jedna iznimno korisna namirnica sa kojom možemo nadograditi okus jelu ili ga iskoristiti kao namaz ili kao umak za krekere, a opet je dobra baza za nadogradnju istih. Jednom napravljeno može nam u hladnjaku stajati nekoliko dana u staklenoj dobro zatvorenoj posudi. Ukoliko ga želimo iskoristiti kao bazu za neki namaz ili umak, najbolje bi bilo odvojiti količinu koju želimo upotrijebiti za tu namjeru, staviti začinsko bilje po želji, možda kisele krastavce, mladi luk, rajčicu ili avokado, kombinacije su neograničene. Potrebno je samo namočiti navečer indijske oraščiće i u jutro iz ubaciti u blender i za koju minutu imamo divnu kremastu strukturu koja je spremna odležati još koji sat u hladnjaku da bi okus bio savršen, kremasto-kiselkasta delicija.

 


Recept

Kiselo vrhnje

 

 

Sastojci:

1 1/2 šalica sirovih indijskih oraščića (po mogućnosti) organskih

2 šalice filtrirane hladne vode

2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna

1 žlica sirovog jabučnog octa

1/2 male žličice himalajske soli

 

Priprema:

Stavimo namakati indijske oraščiće cca osam sati u filtriranoj vodi. Može i preko noći.

U jutro procijedimo indijske oraščiće i prebacimo ih u blender. Dodamo filtriranu vodu, limunov sok, ocat i sol te blendamo par minuta ovisno o snazi blendera, do svilenkaste teksture.

Vrhnje prebacimo u staklenku i čuvamo u hladnjaku do tjedan dana.

 

 

Napomena:

Ukoliko imamo jači kvalitetniji blender brže i jednostavnije ćemo doći do željene teksture. Kod slabijih blenera preporučam dulje namakanje od oko 12 sati da oraščići dodatno omekšaju i budu podatniji za izradu strukture koja nam je potrebna.

 

Savjeti za kombinacije