VEGANSKA KUHINJA

Krekeri od sjemenki

Krekeri su idealna stvar. Praktični su za čuvanje i nošenje, uvijek ih možemo imati sa sobom. Često radim krekere i zapravo se nikada ne može naći dan da ih nemam. Znam ih gricnuti u prolazu dok pripremam ručak ili večeru, nositi ih sa sobom ukoliko nisam sigurna da će negdje biti veganski izbor hrane, imam ih uvijek na poslu u ladici, serviram ih uvijek na druženjima sa prijateljima i grickamo ih uz film. Kada ih serviramo uz jedan, dva ili više umaka postaju prava mala poslastica za svakoga.

 

Ukoliko volite osjećaj hruskavog pod zubima i skloni ste grickanju kao ja ovo je još jedna idealna kombinacija krekera u kojem ste sigurni da jedete zdravo i da vaš organizam ima koristi od cjelovitih namjernica koje ste unjeli. Kao i u svemu ipak je umjerenost važna.


Recept

Sastojci:

2 šalice pira 

1/2 šalice suncokretovih sjemenki

1/2 šalice bućinih sjemenki 

1/2 šalice mješanih sezamovih sjemeki (integralnih/bijelih/crnih)

1/2 šalice lanenih sjemenki (zlatne/smeđe)

2 vrhom pune žlice tapioka brašna

1/2 žličice soli

1/2 žličice češnjaka u prahu

1/2 žličice luka u prahu

1/2 žličice dimljene crvene paprike

1 žličica pahuljica crvene paprike

1 žlica suhih začina (origano/mažuran/medvjeđi luk)

malo crvenog papra

2 žlice maslinovog ulja

topla voda

 

Piprema:

Pir, dio suncokretovih i dio bućinih sjemenki sameljite u brašno. Lanene sjemenke možete na isti način samljeti, dio ostaviti cijelih kako bi lijepo izgledale u strukture krekera. Iz istog razloga ostavljamo i dio bućinih i suncokretovih sjemenki. Odmjerite recimo jednu trećinu za ostaviti cijele.

Sezam nemojte samljeti. Sve sastojke izmiješati u zdjeli i dodavati polagano toplu vodu i to onoliko koliko nam je potrebno da dobijemo lijepu kompaktnu kuglu koju ćemo podijeliti u tri manje i razvući na papiru za pečenje. Ukoliko želimo pravilan oblik krekera u trenutku prije stavljanja u pećnicu izrežemo rezačem za tijesto željenu veličinu.

Pečemo u tri ture na 180*C/15tak minuta.

Pečene krekere ostavimo malo da se prohlade i ukoliko ih nismo rezali sada je trenutak da ih izlomimo onako kako sami pucaju u različite rustikalne oblike.

 

 

 

 

 

Napomena:

Zbog žitarice čuvamo ih u zatvorenoj staklenci. Izbjegnimo staviti samo smeđi lan, jer on zna potegnuti na žestoko pa će upravo taj okus dominirati. To baš nije ono što itko voli.