VEGANSKA KUHINJA

Soparnik

Tradicionalno dalmatinsko jelo koje često zamiriši iz moje pećnice. Kroz godine koliko ga radim napravila sam desetke varijanti kore dok je nadjev uvijek isti. 

Ovo je ipak recept sa klasičnim tijestom u veličini da stane na lim klasične pećnice.


Recept

Soparnik

 

Sastojci:

 

3 šalice polubijelog brašna T-850

1 žličica soli za tijesto

1 žličica jabučnog octa

mlaka voda

svežanj blitve

češnjak

maslinovo ulje

1 žličica soli za nadjev

peršin

 

Priprema:

Za tijesto prosijemo brašno i dodamo sol i jabučni ocat te polako dodajemo vodu onoliko koliko je potrebno da umijesimo glatko tijesto. Dobivenu kuglu tijesta zamotamo i ostavimo odstajati dok pripremamo nadjev. 

Za nadjev izrežemo blitvu na manje komade pazeći da uklonimo bijelu sredinu biljke. Dodamo maslinovo ulje i sol.

Od kugle tijesta načinimo dvije manje i razvučemo tanko u okrugli oblik. Jedan dio nadjenemo sa blitvom i prekrijemo drugim. Krajeve dobro učvrstimo i na sredini napravimo rupicu da zrak može prolaziti. Pripremljeni soparnik stavimo peći na 220*C/30 minuta sa uključenim ventilatorom.

Pečeni soparnik premažemo maslinovim uljem i pospemo sitno izrezanim češnjakom i peršinom. Izrežemo ga na rombove i uživamo u okusu i mirisu mediterana. 

 

Napomena: Točne mjere vode pri pripremi tijesta nisam navodila, jer to isključivo ovisi o brašnu koje koristite. Količina maslinovog ulja, soli i češnjaka je također čisto stvar ukusa volite li masnije, slanije ili ne. Netko tko ne voli češnjak može ga ukloniti u potpunosti ili ukoliko baš volite okus češnjaka moguće ga je pomiješati sa blitvom u nadjevu.

Pripazite i kod pečenja, jer je tijesto dosta tanko a nekako svaka pećnica je drugačija i vrijeme i temperatura mogu varirati. Imajte ga na oku svakako.